Het team

Maak kennis met het team van Lokaalmarkt. De ene droomt van een villa in Monaco met Porsche (grapje), de andere van een mooiere wereld (geen grapje). Lees onze verhalen en ontdek wie we zijn. En waarom we doen wat we doen.

Sjarel | Medeoprichter

Sjarel | Medeoprichter

Werken en genieten: het leven van Sjarel Buysschaert zoals het lange tijd ging.

En toen kwam z’n zoon Cyriel, een mooi ventje dat z’n papa met grote ogen aankeek. En zijn wereld voorgoed veranderde.

In zijn zoektocht naar sleutels voor de grote uitdagingen waar we voor staan, kwam hij onder meer op lokale voeding uit. We eten elke dag drie keer.

Door meer lokaal te eten, sparen we heel veel voedselkilometers uit, zorgen we ervoor dat boeren weer goed boeren en kunnen we nog lang genieten van de fantastische producten die we hier kweken en telen. Langzaamaan rijpte het idee van een overdekte versmarkt, waarbij naast lokale voeding ook het ontmoetingsaspect centraal staat.

Samen met Bert Destoop verfijnde hij het concept en ging op zoek naar mensen die de droom mee konden waarmaken. Wat hem vandaag intens gelukkig maakt? Een markt binnenstappen en zien hoe Lokaalmarkt in het hart van zoveel mensen zit genesteld. En dan denkt hij soms terug aan dat kleine ventje dat zijn papa met grote ogen aankeek.

Contact

sjarel@lokaalmarkt.be

+32 486 05 92 98

Bert | Medeoprichter

Bert | Medeoprichter

Bert Destoop begrijpt hoe boeren naar de wereld kijken. Hij is zelf een boerenzoon. Dat scheelt.

 

De ouders van Bert hielden een aantal koeien. Daarnaast deden ze aan akkerbouw. Bert herinnert zich nog de geur van verse melk en hoe die elke avond werd afgeroomd. Van de vette melk werd op maandag en vrijdag dan boter gemaakt.Het was op die dagen een komen en gaan op de boerderij. Mensen kwamen van veraf en dichtbij om boter, eieren, aardappelen, maar ook om stro en hooi. En ze dronken een kopje koffie, of zelfs een ‘dreupel’. Het was ten slotte melkdag.

 

Zijn moeder maakt vandaag geen melk meer. Andere boeren hebben de fakkel van haar overgenomen. Dat is niet veranderd.

 

Wat is veranderd, is dat wij niet meer om melk gaan. We hebben geen tijd meer om bij de boeren langs te gaan. Zo ontstond bij Bert het idee om Lokaal op te richten. Samen met Sjarel Buysschaert, een jeugdvriend die op hetzelfde idee broedde, groeide Lokaalmarkt uit tot wat het vandaag is: een wekelijkse versmarkt en ontmoetingsplaats, voor mensen die graag leven.

Contact

bert@lokaalmarkt.be

+32 470 60 92 56

Hanne | Marketeer en verantwoordelijke Deerlijk

Hanne | Marketeer en verantwoordelijke Deerlijk

Maak kennis met Hanne Dewaele, de energieke bon vivant. In haar vrije tijd brengt ze graag tijd door met haar gezin, vrienden, speelt ze toneel en bezingt ze graag huwelijken.

 

Met gezond (boeren)verstand staat ze in het leven. Want ook Hanne is een boerderijkind.In ‘88 nemen haar ouders als vierde generatie in de rij de boerderij onder hun hoede. Wat bescheiden begint, groeit uit tot een aanzienlijk gemengd bedrijf. De focus? Die ligt op akkerbouw, melkvee- en varkenshouderij. Opgroeien doet ze in een warm nest waar ruimte is om te ravotten, vlotten te bouwen, zangoptredens te geven op de strowagen … Zalig.

 

Met het ouder worden komt het besef dat het boerderijleven bestaat uit veel verantwoordelijkheid in combinatie met vrijheid. En daar heeft ze veel respect voor. Haar jeugd maakt haar tot wie ze nu is: een zelfstandige jonge vrouw met een goeie dosis doorzettingsvermogen.

 

Of het verwonderlijk is dat ze zich meteen vond in het Lokaalmarkt-concept? Natuurlijk niet. Haar persoonlijkheid, communicatieskills en haar vlotte pen komen helemaal tot hun recht in haar job als marketeer bij Lokaal en marktverantwoordelijke van Lokaalmarkt Deerlijk.

 

Contact

hanne@lokaalmarkt.be

+32 496 86 45 70

Sofie | Marktverkenner

Sofie | Marktverkenner

Geboren en getogen in Gent, maar tien jaar geleden volgt ze haar grote liefde richting Antwerpen. Hoe kan een omschrijving mooier starten? Levensgenieter Sofie (1988) De Clercq werkt sinds begin 2021 als marktverkenner bij Lokaal. Ze zoekt mooie en strategisch gelegen locaties, enthousiaste boeren en producenten … om vervolgens nieuwe Lokaalmarkten op te zetten. “Voor mij is ’t een roeping om Lokaalmarkt te helpen uitbouwen. Eindelijk heb ik de job gevonden die m’n ambities en interesses combineert. En waarin ik kan meebouwen aan een duurzame toekomst.”

 

Na jarenlang projectmanager te zijn in een reclamebureau zoekt ze meer beweging en voldoening. Bloemschikken wordt haar dada. En ze werkt de afgelopen jaren voor restaurants die met het korteketenverhaal bezig zijn. En dan komt ze plots in aanraking met Lokaalmarkt. En de rest is geschiedenis.

 

“Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet bezig ben met voedsel”, zo klinkt. In bijberoep organiseert deze bom energie met haar vriend velddiners onder de naam ‘Oogsttafel’. Daarbij sluit ook de drijfveer ‘weten wat je eet’ aan. Buiten de stad huurt ze samen met vrienden een moestuin. Om te zaaien en te oogsten. En om finaal van te eten. Ook is ze vaste klant bij de plaatselijke bakker en slager. Of het een wonder is dat Sofie zich als duurzame en bewuste consument helemaal thuis voelt binnen het Lokaalverhaal? Oordeel vooral zelf.

 

En oja, Sofies lijfleuze willen we je zeker niet onthouden: ‘Het leven is een feest, als je elke dag een beetje viert.’

 

Foto: © Studio Anorak

Contact

sofie@lokaalmarkt.be

+32 472 34 24 64

Lotte | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Roeselare

Lotte | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Roeselare

Lotte heeft een passie voor alles wat met (gezonde) voeding te maken heeft. Maar zeuren moet kunnen.  Na haar omscholing tot allround voedingsdeskundige ging ze in bijberoep aan de slag om anderen ook te helpen de beste versie van zichzelf te worden.

Lotte haar roots liggen in Nederland. Ze is geboren en getogen in Maastricht waar ze al bij de boer in de buurt eitjes ging halen, vaak op de markt te vinden was en de rust vond in de natuur buiten het stadscentrum.

 

Sinds 2008 woont ze in West-Vlaanderen en is ze goed ingeburgerd. Samen met Ruben en hun 3 katten 'Mila', 'Polleke' & 'Wally' woont ze nu zo’n 2 jaar in Roeselare.

Dat Lotte een foodie is, is zichtbaar op haar socialemediakanalen. “Ik kan zo genieten van een huisgemaakte maaltijd. En als de ingrediënten dan ook nog eens kraakvers, rechtsreeks van het veld in mijn keuken belanden, ben ik helemaal blij. En ik inspireer graag anderen."

Na verschillende jobs is het tijd om een andere weg in te slaan en het verschil te maken. “Het samenbrengen van producenten, boeren en consument in een gezellig, duurzaam & eerlijk kader sprak mij enorm aan. Ik was al klant en fan van Lokaal en twijfelde dan ook niet toen de vacature online kwam."

Contact

lotte@lokaalmarkt.be

+32 498 01 86 35

Olivier | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Heule

Olivier | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Heule

Als gebogen en getogen Heulenaar is Olivier Marescaux de marktverantwoordelijke bij uitstek. In 1977 ziet hij het levenslicht. Ondertussen is hij een gelukkig getrouwd man en trotse vader van drie dochters.

 

Na 15 jaar in de B2B-verkoop groeit de behoefte om iets te betekenen voor de samenleving. Zo begint hij met vrijwilligerswerk bij Stadsboerderij Kortrijk VZW. Al snel volgt de vraag om Stadsboerderij Kortrijk commercieel te helpen. En zo geschiedde. 

 

De vraag om een Lokaalmarkt op te starten, spreekt Olivier meteen aan. 'Onze markt ziet het daglicht op 23 maart 2019. Vanuit mijn job focus ik al jaren op lokale voeding, geproduceerd met respect voor mens en omgeving, waarbij boer en producent een eerlijke verloning krijgen voor werk en kennis. De samenwerking met vrienden/vrijwilligers en de producenten is een grote meerwaarde.'

Contact

lokaalmarktheule@hotmail.com

+32 468 28 92 71

Emily | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Gentbrugge

Emily | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Gentbrugge

Of hoe een workshop je laat inzien dat je interesse voor duurzame voeding heel groot is. Het overkomt Emily White, werkzaam bij Stad Gent. Op aanraden van een collega zoekt ze contact met Lokaal, die op dat moment op zoek is naar een marktverantwoordelijke voor Lokaalmarkt Gentbrugge. Sinds de opening in november 2019 is ze de geknipte vrouw voor de job.

 

Emily haar roots is Brits. In het verleden worden familiebezoekjes gekoppeld aan een rondgang aan zogenaamde ‘farmers markets’, boerderijen met rechtstreekse verkoop en lokale pubs met oog voor producten uit de streek. Ervaringen die haar blik op de wereld gevormd hebben en die ze nog steeds in ere houdt.

 

Dat ze een foodie is, hoeven we je niet te vertellen. Maar niet zomaar eentje. ‘Niets maakt me meer gelukkig dan kwalitatieve producten die op een eerlijke, duurzame manier tot stand komen’, zo klinkt het. Ze is er rotsvast van overtuigd dat boeren een eerlijke prijs verdienen. Vol enthousiasme schrijft ze mee aan het verhaal van Lokaal.

Contact

emily@lokaalmarkt.be

+32 499 32 28 57

Zorgdorpen vzw | Uitbaters Lokaalmarkt Deinze

Zorgdorpen vzw | Uitbaters Lokaalmarkt Deinze

Zorgdorpen vzw baat als team Lokaalmarkt Deinze uit. Zorgdorpen vzw is een netwerkorganisatie voor personen met een zorgvraag die op zoek zijn naar gepaste ondersteuning, afgestemd op hun noden. Sinds 2020 huist de dagbesteding van De Heide vzw, onderdeel van het netwerk van Zorgdorpen vzw, in de Farmfabriek.

 

Als team kleuren ze de toekomst van Lokaalmarkt Deinze in. Coördinator en woordvoerder Peter Daschot: “Onze netwerkorganisatie geeft op deze manier een invulling aan het dagbestedingsproject. Binnen het verhaal waarbij mensen rechtstreeks en met zo weinig mogelijk tussenschakels lokale producten kopen is die sociale pijler een mooie, toegevoegde waarde.”

Contact

lokaalmarktdeinze@zorgdorpen.be

+32 491 39 12 85

Dieter | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Ieper

Dieter | Verantwoordelijke Lokaalmarkt Ieper

Foto © EG

Contact

lokaalmarktieper@gmail.com

+32 490 45 17 16