Het team

Het kernteam van Lokaalmarkt is drie mensen sterk. De ene droomt van een villa in Monaco met Porsche (grapje), de andere van een mooiere wereld (geen grapje). Lees onze verhalen en ontdek wie we zijn. En waarom we doen wat we doen.

Sjarel

Sjarel

Werken en genieten: het leven van Sjarel Buysschaert zoals het lange tijd ging.

 

En toen kwam daar die zoon, Cyriel, een mooi ventje dat zijn papa met grote ogen aankeek.  En zijn wereld voorgoed veranderde.

 

Waar gaan we naartoe? Welke wereld wil ik mijn kinderen later nalaten? En wat kan ik zelf doen om die wereld een klein beetje beter te maken?

 

Aanvankelijk had Sjarel meer vragen dan antwoorden.

 

In zijn zoektocht naar sleutels voor de grote uitdagingen waar we voor staan, kwam hij onder meer op lokale voeding uit.

 

We eten elke dag drie keer. Door meer lokaal te eten, sparen we heel veel voedselkilometers uit, zorgen we ervoor dat boeren weer goed boeren en kunnen we nog lang genieten van de fantastische producten die we hier kweken en telen. 

 

Vanuit die insteek stampte hij mee een zelfoogstboerderij uit de grond, waar mensen een jaarabonnnement nemen en zelf kunnen plukken wat de boer heeft geteeld.

 

Maar de honger was nog niet gestild.

 

Zo kwam hij uit bij het idee van een overdekte boerenmarkt, waarbij naast lokale voeding ook het ontmoetingsaspect centraal staat. Samen met Bert Destoop verfijnde hij het concept en ging op zoek naar mensen die de droom mee konden waarmaken.

 

Wat hem vandaag intens gelukkig maakt? Een markt binnenstappen en zien hoe Lokaalmarkt in het hart van zoveel mensen zit genesteld. En dan denkt hij soms terug aan dat kleine, pas geboren ventje dat zijn papa met grote ogen aankeek. 

Bert

Bert

Bert Destoop begrijpt hoe boeren naar de wereld kijken. Hij is zelf een boerenzoon. Dat scheelt.

 

De ouders van Bert hielden een aantal koeien. Daarnaast deden ze aan akkerbouw. Bert herinnert zich nog de geur van verse melk en hoe die elke avond werd afgeroomd. Van de vette melk werd op maandag en vrijdag dan boter gemaakt.

 

Het was op die dagen een komen en gaan op de boerderij. Mensen kwamen van veraf en dichtbij om boter, eieren, aardappelen, maar ook om stro en hooi. En ze dronken een kopje koffie, of zelfs een ‘dreupel’. Het was ten slotte melkdag. 

 

Zijn moeder maakt vandaag geen melk meer. Andere boeren hebben de fakkel van haar overgenomen. Dat is niet veranderd.

 

Wat is veranderd, is dat wij niet meer om melk gaan. We hebben geen tijd meer om bij de boeren langs te gaan.

 

Zo ontstond bij Bert het idee om Lokaal op te richten. Samen met Sjarel Buysschaert, een jeugdvriend die op hetzelfde idee broedde, groeide Lokaalmarkt uit tot wat het vandaag is: een wekelijkse boerenmarkt en ontmoetingsplaats, voor mensen die graag leven.

Hanne

Hanne

De jongste telg heet Hanne Dewaele. Een bon vivant die haar mannetje weet te staan binnen het team. Met gezond boerenverstand staat ze in het leven. Want ook Hanne is een boerderijkind.

 

In ‘88 nemen haar ouders als vierde generatie in de rij de boerderij onder hun hoede. Wat bescheiden begon, groeit uit tot een aanzienlijk gemengd bedrijf. De focus? Die ligt op akkerbouw, melkvee- en varkenshouderij. Opgroeien doet ze in een warm nest waar ruimte is om te ravotten, vlotten te bouwen, zangoptredens te geven op de strowagen … Zalig.

 

Met het ouder worden komt het besef dat het boerderijleven bestaat uit veel verantwoordelijkheid in combinatie met vrijheid. En daar heeft ze veel respect voor. Haar jeugd maakt haar tot wie ze nu is: een zelfstandige jonge vrouw met een goeie dosis doorzettingsvermogen.

 

Of het verwonderlijk is dat ze zich meteen vond in het Lokaalmarkt-concept? Natuurlijk niet.

 

Haar persoonlijkheid en haar vlotte pen komen helemaal tot hun recht in haar job als marketeer bij Lokaal en marktverantwoordelijke van Lokaalmarkt Deerlijk.