Ook een Lokaalmarkt in jouw stad of gemeente? Goed idee.

Lokaalmarkt is een wekelijkse en overdekte boerenmarkt met bar en kinderhoek. Al is Lokaalmarkt veel meer dan dat. We laten je daarom graag eerst ons filmpje zien. Zo beleef je Lokaalmarkt alsof je er zelf bij bent.

 

 

Waarom een Lokaalmarkt in jouw stad of gemeente?

 

1. Zet een lokale voedselstrategie in de praktijk om

In 2015 keurden de Verenigde Naties een resem Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) goed. Het opzet: tegen 2030 van onze wereld een betere en eerlijkere plek maken. Niet toevallig pleit een van die doelstellingen voor meer duurzame consumptie en productie. Tegelijk kiezen steeds meer mensen voor lokaal eten. Veel besturen spelen daarop in met een lokale voedselstrategie. Jouw bestuur ook? Met een Lokaalmarkt in je stad of gemeente zet je de theorie makkelijk om in de praktijk. 

 

2. Stimuleer de lokale economie

Op een Lokaalmarkt staan boeren en producenten uit jouw regio. Ze krijgen voor hun product een eerlijke prijs. Anders kunnen ze straks niet meer boeren. Bovendien komen gemiddeld meer dan de helft van de klanten van een Lokaalmarkt vanuit de omringende steden en gemeenten. Daar kunnen andere lokale handelaars uit jouw stad of gemeente alleen maar beter bij varen. Denk maar aan restaurants, detailzaken of kledingwinkels.

 

3. Breng mensen samen

Gemiddeld heeft een Lokaalmarkt wekelijks 300 klanten en meer dan 500 bezoekers: jonge gezinnen met kinderen enerzijds en en 50+'ers anderzijds. We brengen op die manier mensen van verschillende leeftijden bij elkaar. Aan een kraam op de markt of in de bar. Het beste middel tegen verzuring.

 

4. Geef een leegstaand pand een nieuw leven

Is er ook leegstand in jouw stad of gemeente? Of worden sommige panden weinig gebruikt? We geven ze graag een nieuw leven en laten ze terug in volle glorie schitteren. We werken daarbij met plezier samen met andere initiatieven die ook op zoek zijn naar een fijn onderdak. 

 

(lees verder onder de foto)

 

Collega-burgemeesters aan het woord 

 

Elke week kan je jouw boodschappen doen op Lokaalmarkt Deerlijk, Brugge, Roeselare, Heule, Gent en Deinze. We laten vier burgemeesters over 'hun' Lokaalmarkt aan het woord.

 

Claude Croes, burgemeester van Deerlijk:

'We hebben van bij het begin heel sterk in Lokaalmarkt geloofd. Achter het concept zit een complementair team van gedreven mensen met sterke idealen. Drie jaar na de start zien we dat er wekelijks nog altijd veel mensen naar de markt komen, waaronder heel wat van omringende steden en gemeenten. Het maakt van Deerlijk een mooiere en warmere gemeente.'

 

Mathias De Clercq, burgemeester van Gent:

'In Gent stimuleren we ondernemerschap, korte keten landbouw en buurtgerichte initiatieven. Op Lokaalmarkt komt dat allemaal mooi samen. Jong en oud leren er gezonde producten uit eigen omgeving kennen die met vakmanschap aan de man gebracht worden. De wereld veranderen begint met lokaal het verschil te maken.'

 

Kris Declercq, burgemeester van Roeselare:

'Onze mooie Sint-Amandskerk kwam leeg te staan. Voor een nieuwe invulling zochten we een project dat mensen verbindt, met respect voor de plaats. Bovendien vinden we, als hoofdstad van de 'Vallei van de Voeding', de lokale en korte voedingsketen heel belangrijk. Op die manier kwamen we bij Lokaalmarkt uit. Ze hebben de kerk terug doen 'leven'. Andere steden inspireren zich er graag op en het is door de persaandacht zelfs een toeristische aantrekkingspool geworden. Omdat alle infrastructuur aanwezig is, kunnen we de kerk nu ook aan andere partijen verhuren voor sociale en culturele evenementen.'

 

Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk:

'Kortrijk wil de beste stad van Vlaanderen worden. Ook op vlak van duurzaamheid. Daarom zetten we graag in op projecten die de korte keten bevorderen. Lokaalmarkt brengt bovendien niet alleen lokale producten en consumenten samen, ze brengt ook mensen samen in een aangenaam en toegankelijk concept. Meer van dat!'

 

(lees verder onder de foto)


Hoe de opstart faciliteren?

We hebben het onszelf niet gemakkelijk gemaakt: in tijden van globalisering, druk-druk-druk en digitalisering kiezen we overtuigd voor het kleinschalige, onthaasting en sociaal contact. Want het is te waardevol om te verliezen. 

 

Je kan ons met jouw bestuur helpen om onze missie waar te maken. Op verschillende manieren. Zonder dat je daarvoor veel hoeft te doen. 

 

1. Help ons een pand te vinden

Een Lokaalmarkt vindt wekelijks plaats in een overdekt pand. Zo zijn onze boeren en producenten niet afhankelijk van het weer. Maar de geijkte kanalen leveren zelden een geschikt pand op. Heeft je stad of gemeente nog een ruimte beschikbaar? Ken jij een pand dat al een tijdje leegstaat? Misschien wel het begin van een mooi verhaal.

 

2. Maak ons initiatief bekend bij jouw inwoners

Je stadsmagazine, Facebookpagina of website: er zijn veel kanalen waarmee je met je inwoners communiceert. Lokaalmarkt meenemen op je communicatiekanalen werkt alleen maar versterkend voor je stad of gemeente.

 

3. Verlicht de investering

Een Lokaalmarkt opstarten vraagt heel wat investeringen: van de inrichting tot de vele uren die nodig zijn om een sterk aanbod samen te stellen. Met een kleine financiële steun help je om een maatschappelijk waardevol project op poten te zetten. 

 

 

Enthousiast? 

Schaar je je achter onze missie? En geloof je ook dat een Lokaalmarkt jouw stad of gemeente mooier maakt?

 

We zitten graag met jou of een van de schepenen rond de tafel. Om jouw vragen te beantwoorden en ons verhaal nog beter toe te lichten. Want we hebben nog zoveel te vertellen. Contacteer Bert Destoop via bert@lokaalmarkt.be of 0470 60 92 56.