Oléa

Specialiteiten uit Kreta zoals olijfolie (eerste koude persing), honing zonder toegevoegde suikers, kruiden met intense smaak, enige echte tsikoudia (raki), rozenlikeur, retsina, wijn, doucheshuim, badschuim, zepen op basis van olijfolie en etherische oliën, tztatziki, taramosalata, noem maar op. Annick brengt het allemaal mee, en de stralende glimlach krijg je er gratis bij.

 

Hoe passen Griekse specialiteiten in het concept van Lokaal? Heel eenvoudig: korte keten gaat niet altijd over letterlijke afstand, maar ook over het aantal tussenschakels tussen producent en consument. Annick haalt haar producten zo dicht mogelijk bij de bron. Bovendien bereidt ze een aantal verse gerechten, dus ze is ook zelf producent. Probeer zeker eens haar moussaka en de olijfbroodjes!

 

En hoe is Annick erbij gekomen om Griekse specialiteiten in te voeren? Het idee ontstond in 2014, op een reis naar Griekenland, wat toen al haar favoriete reisbestemming was.

 

"We leerden weer leven in het moment! We reisden Kreta rond en kwamen overal bij de ‘locals’. De Grieken op Kreta vertelden ons dat ze de allerfijnste olijfolie ter wereld produceerden, maar dat er wereldwijd erg veel concurrentie was en de olijfolie niet makkelijk verkoopbaar was. We dachten: zouden wij die pure olijfolie niet invoeren en in België aan de man brengen? We legden contacten in dorpjes die op de kaart nauwelijks te vinden, maar die omringd zijn door bergflanken begroeid met duizenden olijfbomen.

In de bergen maakten we kennis met de plaatselijke imker en werden we uitgenodigd om zijn kastjes en bijen te gaan bekijken, hoog in de bergen. De wilde honing heeft natuurlijk de smaak van de tijm en andere wilde kruiden die er welig tieren op de rotsen. In Zakros bezochten we de olijfoliefabriek, spraken met de olijfboeren en proefden we van het klimaat dat ideaal is om de Kretenzische olijfolie te verkrijgen, met haar rijke, fruitige smaak en een krachtig aroma. De eerste persing is een zegen en eigenlijk een gezondheidsproduct. Het bevat weinig verzadigde vetten en is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Het helpt ziektes te voorkomen, is cholesterolvrij en rijk aan vitamines. De Grieken nemen een lepel olijfolie bij het ontwaken en beschouwen het als een natuurlijk medicijn.”

Bekijk het fotoalbum

Lokaal1juni_web-59
2022-lokaalmarkt_heule_3-008_resize
Lokaal1juni_web-63
Lokaal_Heule_5062021_low_res-75