Kings Mushrooms

Wie dacht dat paddenstoelen alleen maar in het bos groeien, heeft het mis. De mannen van Kings Mushrooms kweken ze in de kelder van een Antwerps kasteel. Dat nodigt uit tot een ondergronds bezoek. Marktverantwoordelijke Anton op pad.

 

Paddenstoelen van ’t stad

We nemen je mee naar het Sterckshof in Deurne. Onder de keldergewelven vind je de paddenstoelenkwekerij Kings Mushrooms. De enige in Antwerpen-stad. Edon, De trotse oprichter is sinds juni 2021 bezig met 1 grote passie, paddenstoelen. Edon aan het woord: “Hier kweken we gourmet paddenstoelen from scratch: smaakvolle oesterzwammen, overheerlijke shiitakes en kraakverse koningszwammen, maar ook meer exotische soorten zoals lion’s mane en nameko en binnenkort nog meer.”

 

The world is your oyster

Wat is nu het verschil met een paddenstoel die je in bos of in de supermarkt vindt? “We bieden een alternatief op de klassieke supermarktpaddenstoel die vaak dagen onderweg is voor hij op jouw bord komt en zo zijn kwaliteit verliest. Een Kings Shroom is een (h)eerlijke, jawel zeg maar vorstelijke paddenstoel: 100% organisch gekweekt, dagvers geoogst en zorgvuldig verpakt onder één dak.” 

 

Het proces

We zijn heel benieuwd naar hoe dat kweekproces in zijn werk gaat. Edon neemt ons mee naar de kweekruimte in de kelder. “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen. Zo hebben we zicht op de gehele productie, van begin tot einde. We selecteren met veel zorg de beste granen en houtsoorten om van elke voedingsbodem het beste recept te maken. We voeden er mineralen en vitaminen aan toe om zo’n gezond en voedzaam mogelijke paddenstoel te produceren. Ook de sterilisatie van de blokken en het fruiten in de fruitkamers: het gebeurt allemaal binnenshuis. Het totale kweekproces duurt - afhankelijk van de soort paddenstoel - een 4 tot 16 weken. Het wachten waard, want het is resultaat is een prachtige volgroeide zwam bomvol smaak en boordevol voedingsstoffen. 

 

“Paddenstoelen zijn een delicaat product, daarom is het belangrijk om ze dagvers te oogsten. Dat doen ze elke vrijdag met de grootste zorg, om ze mee te nemen naar Lokaalmarkt”. 

 

Kings empanadas

Holy Chef Steven maakt ambachtelijke vegetarische empanades. Ze zijn gevuld met ricotta, spinazie, onze sappige oesterzwammen en heel veel liefde. Het recept is gebaseerd op de klassieke Chileense empanda. Steven vertelt: “We serveren ze warm op Lokaalmarkt met een mild pittig sausje dat mijn abuelita (omaatje) me heeft leren maken. Wij zijn er zelf helemaal zot van.”

 

Zelf op paddenstoelentocht …

Ben je een paddenstoelenliefhebber in hart en nieren of wil je eens een specialere soort proberen? Passeer eens langs hun kraampje of neem eens een kijkje op hun website.

 

Bekijk het fotoalbum

8d6adda6-c4ce-4d8c-b44a-1ed763acd7a2
IMG_0911 3 kopie
IMG_1266 kopie