Holy Shroom

Wie dacht dat paddenstoelen alleen maar in het bos groeien, heeft het mis. De mannen van Holy Shroom kweken ze in de kelder van een Antwerpse Kerk. Dat nodigt uit tot een ondergronds bezoek. Marktverantwoordelijke Sofie op pad.

 

Paddenstoelen van ’t stad

We nemen je mee naar de Sint-Amanduskerk in Antwerpen-Noord. Onder de keldergewelven vind je de paddenstoelenkwekerij Holy Shroom. De enige in Antwerpen-stad. Ze zijn met z’n vieren: Edon, Gijs, Peter en Julie. Sinds juni 2021 vormen ze een Holy Team met 1 grote passie, paddenstoelen. Edon aan het woord: “Hier kweken we gourmet paddenstoelen from scratch: smaakvolle oesterzwammen, overheerlijke shiitakes en kraakverse koningszwammen, maar ook meer exotische soorten zoals lion’s mane en nameko.”

 

The world is your oyster

Wat is nu het verschil met een paddenstoel die je in bos of in de supermarkt vindt? “We bieden een alternatief op de klassieke supermarktpaddenstoel die vaak dagen onderweg is voor hij op jouw bord komt en zo zijn kwaliteit verliest. Een Holy Shroom is een (h)eerlijke, jawel zeg maar heilige paddenstoel: 100% organisch gekweekt, dagvers geoogst en zorgvuldig verpakt onder één dak.” 

 

Het proces

We zijn heel benieuwd naar hoe dat kweekproces in zijn werk gaat. Edon neemt ons mee naar de kweekruimte in de kelder. “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen. Zo hebben we zicht op de gehele productie, van begin tot einde. We selecteren met veel zorg de beste granen en houtsoorten om van elke voedingsbodem het beste recept te maken. We voeden er mineralen en vitaminen aan toe om zo’n gezond en voedzaam mogelijke paddenstoel te produceren. Ook de sterilisatie van de blokken en het fruiten in de fruitkamers: het gebeurt allemaal binnenshuis. Het totale kweekproces duurt - afhankelijk van de soort paddenstoel - een 4 tot 16 weken. Het wachten waard, want het is resultaat is een prachtige volgroeide zwam bomvol smaak en boordevol voedingsstoffen. 

 

“Paddenstoelen zijn een delicaat product, daarom is het belangrijk om ze dagvers te oogsten. Dat doen ze elke vrijdag met de grootste zorg, om ze mee te nemen naar Lokaalmarkt”. Op zaterdag kan je paddenstoelen op bestelling komen afhalen in de kerk.

 

Holy empanadas

Holy Chef Steven maakt ambachtelijke vegetarische empanades. Ze zijn gevuld met ricotta, spinazie, onze sappige oesterzwammen en heel veel liefde. Het recept is gebaseerd op de klassieke Chileense empanda. Steven vertelt: “We serveren ze warm op Lokaalmarkt met een mild pittig sausje dat mijn abuelita (omaatje) me heeft leren maken. Wij zijn er zelf helemaal zot van.”

 

Zelf op paddenstoelentocht …

Ben je een paddenstoelenliefhebber in hart en nieren of wil je eens een specialere soort proberen? Passeer eens langs hun kraampje of neem eens een kijkje op hun website.

 

Bekijk het fotoalbum

Holy Shroom copyright Studio Anorak
FC579FDF-7F18-4417-912F-24B9445243F1
8d6adda6-c4ce-4d8c-b44a-1ed763acd7a2
HolyShroom Peter en Edon
HolyShroom_Antwerpen-Sint-Amandus-Buiten
IMG_0911 3 kopie
IMG_1266 kopie
IMG_1349 kopie
IMG_1360 kopie 2

Holy Shroom