Hoeveslager De Vierklaver ​​​​​​​

Pieter en Annelies van De Vierklaver verkopen op Lokaalmarkt biologisch rundsvlees, lamsvlees en charcuterie van hun eigen boerderij in Lokeren. Ze nemen ook biologisch varkensvlees en kip mee van collega-boeren.


De Boerderij

Op een zwoele zomerdag wandelt Sofie, de marktverantwoordelijke van Lokaalmarkt Deurne, met Annelies naar de weide waar tien van haar 60 koeien staan te grazen. Te midden van een natuurreservaat in Lokeren. Wat een schoon leven hebben die beesten hier, denkt ze meteen. 

 

“Op onze boerderij leven zo’n 60 runderen van het ras Blonde d’Aquitaine samen in groep. Alles gebeurt zo natuurlijk mogelijk en zo veel mogelijk zonder tussenkomst van de mens. De stier doet zijn werk en de koeien kalven meestal op een natuurlijke manier.”

 

(lees verder onder de foto)

 

We rijden naar hun boerderij, waar naast de andere runderen ook een 50-tal schapen grazen. “Hier kweken en verwerken we ook ons eigen biologisch lamsvlees. Supermals!”

 

Sinds 2016 is de boerderij volledig biologisch: ze maken geen gebruik van sproeistoffen of kunstmest. Zo staan ze heel dichtbij de natuur en is de grond hun grootste bondgenoot. Annelies vertelt het geheim achter hun kwaliteit: “Onze koeien blijven zo lang mogelijk bij ons, liefst zo’n zes à tien jaar. Pas dan is de koe slachtrijp. Het resultaat: supersmaakvol vlees. We voederen enkel gras en grasklaver als ruwvoeder aan de koeien.”


Van zodra de weersomstandigheden het toelaten, krijgen de runderen vrijspel op de weide. Dankzij een fijne samenwerking met vzw Durme en Natuurpunt kunnen veel van hun koeien zo goed als een heel jaar rond buiten grazen.

             
           Slagerij

Annelies verzorgt de koeien, Pieter versnijdt al het vlees in de slagerij. Pieter is trots over hun werkwijze: “Alle bereidingen houden we zo puur mogelijk, dus zonder enige toevoeging van smaakstoffen of bewaarmiddelen.” Geloof me: je krijgt water in de mond als je hun toog met mooi rood vlees, charcuterie en bereide maaltijden ziet.

 

(lees verder onder de foto)

 

Varken en kip

Pieter en Annelies bieden naast hun eigen runds- en lamsvlees ook vlees van andere biologische, familiale en kleinschalige bedrijven aan.

Het biologische varkensvlees komt van bij Tom en Mariska van de Lindenhoeve uit Belsele. Kemperkip zorgt dan weer voor verse bio kip. Dat is een coöperatie van boeren uit Nederland. Pieter vertelt dat er in België nog geen biologische kip op wekelijkse basis geslacht wordt.

 

Annelies besluit: “We gaan voor de smaak van vroeger. Puur natuur dus, zonder veel poespas, maar met hart en ziel gemaakt.” 

Bekijk het fotoalbum

Vierklaver op markt_Anorak_DSCF9172
Vierklaver_Annelies
Vierklaver_Annelies2
Vierklaver_kalf1
Vierklaver_koeien1
Vierklaver_Pieter snijmachine
Vierklaver_Toog1