De Meirhoeve

Hoe verzorg je naast je 5 kinderen ook nog eens een 80-tal koeien? Ruth en Sander doen het dag in dag uit. Met de verse melk maken ze ambachtelijke kazen, desserten en andere zuivelproducten. We nemen je mee naar hun boerderij in Meer bij Hoogstraten.

 

Vrouw zoekt boer

Ruth verzorgde al van jongs af aan de dieren op de boerderij van haar ouders: “Mijn liefde voor ambachtelijke producten groeide met de jaren, dus besloot ik een opleiding bakker en patissier te volgen.” Nu nog op zoek naar een man die boer wou worden, en ze kon haar droom waarmaken.

 

En het moment geschiedde: ze leerde Sander kennen, en kon zo eindelijk haar passie delen. “Hij kwam op de boerderij wonen en zo baten we sinds 2014 samen de Meirhoeve uit”, vertelt Ruth met enige trots.

 

Van experiment tot zuivelwinkel

“In 2010 zijn we gestart met experimenteren: we verwerken zelf onze verse melk in kaas en andere zuivelproducten. Na vele opleidingen en cursussen mogen we nu trots zijn over ons brede aanbod.”

 

In het begin mochten enkel familie en vrienden proeven van de kazen (de gelukzakken!). Omdat iedereen er zo gek op was en de vraag begon te stijgen, besloten ze in 2015 een kaas-en zuivelproductenmakerij met winkel te bouwen.

 

Met liefde voor de koeien
Sander en Ruth melken hun 80 melkkoeien tweemaal per dag. We zien ook een paar kalfjes rondlopen: “Een 50-tal koeien is nu tussen de 0 en 2 jaar oud.”

 

In de lente- en zomermaanden grazen de koeien voornamelijk buiten in de weide. In de wintermaanden krijgen ze alle zorg in de stal, waar het goed vertoeven is.

 

Rijke melk

De kazen van De Meirhoeve zijn bereid met natuurlijke grondstoffen. Het belangrijkste ingrediënt? “Dagverse koemelk natuurlijk, van AA-kwaliteit. Omdat de melk van zichzelf rijk genoeg is, zijn geen andere toevoegingen nodig.”


Moet er nog kaas zijn? Want aan variatie geen gebrek bij de Meirhoeve: naast hun jonge, belegen en oude kaas, maken ze een 10-tal soorten harde kazen: met pesto, komijn, ui en knoflook, fenegriek, bieslook, mosterd, brandnetel, sambal ...

 

Dessert en zuivel

Niet enkel voor kaas kan je bij Sander en Ruth terecht. Want ook verse melk, boter, yoghurt, kwark, en karnemelk brengen ze mee naar Lokaalmarkt. Voor de zoetebekken is er chocolademousse, rijstpap en bavarois. Eitjes nemen ze mee van een boerin uit de buurt, ’t Kakelhof in Meer. Want euh, nog een paar 100 kippen erbij nemen op de boerderij, dat zou wat te veel van ’t goede zijn.

Bekijk het fotoalbum

De Meirhoeve (14)
De Meirhoeve (16)
De Meirhoeve (23)
De Meirhoeve (24)
De Meirhoeve (25)
De Meirhoeve ambachtelijke kazen
De Meirhoeve boerderij
De meirhoeve persen
De Meirhoeve Sander en Ruth closeup
De Meirhoeve koeien