Buckwalhoeve

Marleens ouders waren landbouwers, Cornelis droomde altijd van een geitenboerderij. Zo vonden ze samen op hun pad veertig jaar terug de Buckwalhoeve in Vurste, deelgemeente van Gavere.  Marleen had als klein kind een geitje en schaapje en hielp op de boerderij bij haar vader. De liefde voor dieren kreeg ze vast en zeker mee van hem.  

 

De eerste tien jaren liepen er wel een schaap, kippen en eenden op het erf van de boerderij, maar het échte boerderijwezen bleef nog uit. Ondertussen ging Marleen voor een appel en een ei de geiten melken bij een alleenstaande boer. Toen daar Joke, één van de oudere geiten naar de slachtbank zou geleid worden, stak Marleen de geit in de kofferbak van haar auto mee naar een veilige thuis. De eerste geit van de Buckwalhoeve was een feit.  

 

Enkele jaren later in 1980 namen ze de geiten over van een kleine geitenboerderij in Kaster, een kleine gemeente in Zuid-West-Vlaanderen. De geitenboerderij was opgestart omdat hun zoon een koemelkallergie had en zo werd er een oplossing gevonden. Het recept van de geitenkaas kregen Cornelis en Marleen mee naar huis. Tot op vandaag is het nog altijd hetzelfde en een goed bewaard geheim.

 

In die tijd was een geitenboerderij eerder een uitzondering, maar de trend vloog over uit Nederland. En wint vandaag nog altijd aan terrein doordat de geitenmelk en dus ook de geitenkaas lichter verteerbaar is en rijk is aan vitamine A, eiwitten, kalk en fosfor. Ondertussen vervoegt ook Fred het team van de Buckwalhoeve en zorgt hij voor de geitenkaasjes die op onze lokaalmarkten nu te vinden zijn. 

 

De Buckwalhoeve is uitgegroeid tot een boerderij met een theetuin waar je even kan verpozen na een wandeling. Er zijn paarden- en ponyrijlessen. De schapen en geiten bepalen het ritme van de dag. Zoals Marleen het zegt: “Een simpel leven één met de natuur: dat is ons groot geluk. Dat overbrengen aan onze helpers op onze boerderij, klassen en groepen maakt ons diep gelukkig.”  

 

Dat geluk? Dat proef je in die heerlijke geitenkaas.  

Bekijk het fotoalbum

2022-lokaalmarkt_heule_3-001
Boerderij lowres (10)
Boerderij lowres (16)
Boerderij lowres (21)
Boerderij lowres (25)
Boerderij lowres (4)
Boerderij lowres (5)
Dieren lowres (1)
Dieren lowres (5)
Boerderij lowres (1)