Bakker Aldo

Bakker Aldo uit Berchem bakt puur ambachtelijk zuurdesembrood, gistbroden en paillasse baguetten. Zonder broodverbeteraars of additieven.
Wat is het geheime ingrediënt van ‘het beste brood van ’t stad'? En hoe komt het dat Bakker Aldo eigenlijk Diëgo heet? Een bezoek aan de bakerij in Berchem maakt alles duidelijk.

 

Groeien met zus en vriendin

Het is woensdag, de enige rustdag van Diëgo en Thais. Terwijl we kennismaken, staat zijn zus een beetje verderop croissants te rollen. Prachtig om te zien.

 

“Het is mijn nonkel die me brood leerde bakken thuis, direct koekenbak!”, vertelt Diëgo. Zijn passie voor brood groeide, hij volgde een bakkersopleiding en deed ervaring op in een paar bakkerijen.

 

Een paar jaar later was hij klaar om zijn eigen bakkerij op te starten. Op dat moment stond Bakker Aldo over te nemen. De naam Aldo bleef, want geef nu toe: “Bakker Aldo klinkt toch veel beter dan Bakker Diëgo?”

 

Zijn zus Sheena stapte mee in de zaak, maar 3 jaar later stapt zij eruit. “Het zijn de laatste dagen van mijn zus in de bakkerij”, vertelt Diëgo. “Gelukkig wou Thais, mijn vriendin, haar bureaujob opzeggen om Bakker Aldo verder te laten groeien”. En ze zijn mooi op weg, want iedereen is zot van hun brood, croissants en koffiekoeken, de 'viennoiserie' zoals Diëgo dit noemt.

 

Op z’n Frans

Water, bloem en desem of levain. Dat zijn de hoofdingrediënten van het brood bij Bakker Aldo. “We werken volgens ze Franse methode”. Dat verklaart het Franse woordgebruik van Diëgo. “We gebruiken enkel pure grondstoffen: Franse bloem van de molen.” Er worden geen suikers, vetten of bewaarmiddelen toegevoegd aan het brood.


Tijd en liefde

“Ons geheime ingrediënt? Veel tijd en liefde.”, vertelt Diëgo met pretoogjes. “Ik respecteer de rijstijd van het brood. In combinatie met de juiste temperatuur geeft dat het beste resultaat. Alles wordt met de hand opgebold.”

 

Mijn respect voor het bakkersberoep groeit hoe langer, hoe meer. Hij werkt van ’s avonds laat tot ’s ochtends vroeg en kruipt dan onder de lakens. Zijn vriendin Thais lost hem af en doet de winkel open. Vol trots en met de glimlach verkoopt ze Diëgo's bakcreaties over de toonbank.

 

Tetteren op Lokaalmarkt

Thais was meteen heel enthousiast toen ze hoorde over Lokaalmarkt: “Eens weg zijn uit de winkel en in contact komen met nieuwe klanten, dat is de reden waarom we op Lokaalmarkt staan.” Alle marktkramers staan er met hetzelfde doel: “Gezellig tetteren, contacten leggen, elkaars producten proeven, heerlijk!”.

 

Diëgo vult aan: “Wij gaan zelf énorm graag naar markten, maar geraken er enkel in onze vakanties. De sfeer van de markt, dat vind je nu eenmaal niet terug in een winkel.”

 

Wat je naast het brood wel vindt in hun winkel in Berchem, is een gamma van verse koffiekoeken, croissants en andere baguettes. Als de tijd rijp is, nemen ze die viennoiserie misschien ook wel mee naar Lokaalmarkt. Wij zijn voorlopig al superblij met het ruime assortiment aan brood en baguettes.

 

Als je hun heerlijke koffiekoeken wil proeven, kan je van zaterdag tot dinsdag van 7-14u terecht in hun winkel in Berchem (Lange Leemstraat 388).

 

Et peut-être, à bientôt ?

Bekijk het fotoalbum

Bakker Aldo_Thais_copyright Studio Anorak
Bakker Aldo_broodrek_COPYRIGHT siskavandecasteele
Bakker Aldo_winkel_COPYRIGHT siskavandecasteele
Bakker Aldo_COPYRIGHT siskavandecasteele-11
Bakker Aldo_bloem_COPYRIGHT siskavandecasteele
Bakker Aldo_plank_COPYRIGHT siskavandecasteele