Zuivel recht van de boerderij smaakt beter

Zuivel recht van de boerderij smaakt beter

De smaak van mooi gekarnde, afgeroomde boter of vers gedraaid hoeveroomijs is onovertroffen. Die volle, rijke smaak is het resultaat van goed verzorgde dieren, het werken met pure, onbewerkte melk én de liefde voor het ambacht.

 

Goed verzorgde dieren

Alles begint bij de dieren, want zonder gezonde dieren die zich goed voelen, heb je geen goede melk. Dé basis voor heel wat zuivelproducten. De smaak van de melk wordt voor een groot deel bepaald door de samenstelling van de voeding. Onze zuivelboerderijen hebben dan ook veel aandacht voor de juiste samenstelling van de voeders (die ze meestal ook zelf produceren) en ze sturen bij tot die voor hen helemaal goed zit.

(lees verder onder de foto)

DSCF0766.JPG

 

Pure, onbewerkte melk

Naast het goed verzorgen van de dieren en de samenstelling van de voeding is er nog een heel belangrijk element wat meespeelt en dat is het feit dat de melk niet gepasteuriseerd of gehomogeniseerd is.

 

Over pasteuriseren en homogeniseren

Industriële zuivel is gepasteuriseerd en gehomogeniseerd. Bij het pasteuriseren (voor een langere houdbaarheid) bijvoorbeeld worden de goede bacteriën gedood. Bij het homogeniseren (een puur cosmetische ingreep om de melk er beter te doen uitzien en te zorgen dat de melk niet meer ‘oproomt’) wordt de melk onder hoge druk door een nauwe spleet geperst. Dat verstoort en verkleint sterk de structuur van de van oorsprong vrij grote vetbolletjes. De hoge druk bij het homogeniseren heeft een ernstig nadelige invloed op de melkkwaliteit en haar werking in de spijsvertering: in de darm wordt de normaalgesproken langzame vertering van het melkvet drastisch verkort. Bovendien binden de verkleinde (en dus een veelvoud van) vetbolletjes veel meer eiwit aan zich. De snelle opname leidt tot het plotseling overspoelen van het bloed met eiwitdeeltjes. Dit vraagt teveel van het immuunsysteem. Omdat de melk door homogenisatie niet meer oproomt, wordt bovendien de werkelijke versheid van de melk gecamoufleerd.

 

Voedzamer en gezonder

Zuivere, onbewerkte melk bevat significant grotere hoeveelheden essentiële aminozuren, antioxidanten, omega 3-vetzuren en hogere gehalten aan het belangrijke onverzadigde vetzuur ‘alpha-linoleenzuur’.

 

Ambachtelijk verwerking met véél liefde

De verwerkte producten zoals boter, yoghurt, roomijs … worden ambachtelijk gemaakt, zonder toevoeging van bewaarmiddelen, kleurstoffen, kunstmatige zoetstoffen. Enkel basisproducten en véél liefde. En dat smaak je!

 

Zuivelhoeve Dendauw 1.jpg

Bronnen: een goed gesprek met onze zuivelboeren en boerinnen, boek ‘Liever Gezond’ (Egwin Ponette en Heidi Walleghem)

Geschreven door: Sjarel Buysschaert

Sjarel Buysschaert

Gepubliceerd op:
01/03/2021

Deel dit artikel