Geniet maximaal van je bloemen met onze tips

Zo blijven je bloemen langer mooi

De lente zie je en ruik je. Wie denkt aan lente, denkt aan bloei. Bloei in de tuin, maar ook in huis. En hoe de lente meer in huis halen dan met een fotogeniek boeket bloemen? En liefst eentje van jouw Lokaalmarkt. Maar hoe zorg je ervoor dat ze zich kiplekker voelen bij je thuis? En hoe zie je erop toe dat ze niet te snel hun kopje laten hangen? Kop op, met deze tips blijven je bloemen langer mooi.  

 

Van plan om verse snijbloemen te kopen op onze markt? Dan kies je sowieso voor verse, kwalitatieve bloemen van een goede bloemist of kweker die sowieso al langer overleven. Heeft iemand het gezegd met een bloemetje? Sowieso al een schot in de roos. Maar we zullen de waarheid niet verbloemen: ooit verwelken ze. Met de juiste verzorging verleng je hun houdbaarheid. We praatten met onze specialisten en zetten de tips op een rij.

 

(lees verder onder de foto)

 

De bloemen

De bloemsoort is meebepalend voor de houdbaarheid. De ene bloem is immers sterker dan de andere. Informeer je hierover bij de bloemist zelf. Maar de verzorging heb je zelf in de hand. En die start meteen bij de aankoop. Komt er een bloemist naar jouw Lokaalmarkt? En van plan om een boeket aan te schaffen? Breng dan een emmer(tje) mee. Laat je bloemen niet langer dan een uur zonder water. Want bloemen zonder water is als een café zonder bier.  

 

(lees verder onder de foto)

 

De vaas

Een proper afgewassen vaas zonder zeepresten is van cruciaal belang. In de vaas mogen geen sporen of bacteriën van een vorig boeket terug te vinden zijn. Bacteriën verspreiden zich snel en tasten de bloemen aan. Ze veroorzaken vaatverstopping waardoor de bloemen al snel halfstok hangen. Kies bovendien voor een vaas die ruim genoeg is zodat de bloemstengels niet in verdrukking raken.

 

Bloemen snijden

Vraag na bij je bloemist of je bloemen nog moeten afgesneden worden. Maar in principe kan het geen kwaad. Gebruik een scherp (aardappel)mesje of een schaartje dat hiervoor bedoeld is. Snijd je bloemen 1 à 2 cm schuin af. Zo vergroot je het snijoppervlak en drinkt de bloem meer. En dat snijden mag je letterlijk nemen, want als je beslist om ze af te knippen of af te breken ontstaan er snijwonden, auw!

 

Het water

Een vers boeket bloemen en een propere vaas schreeuwen om proper water. Vul de vaas met lauw water en zorg dat enkel de stengels onder water staan. Spot je toch bladeren die het wateroppervlak raken? Verwijder ze. Want onder water rotten ze. Het resultaat? De stengels verstoppen en kunnen moeilijker drinken. Stekels weghalen is dan weer niet nodig.

 

En neen, daarmee is de kous nog niet af. Nu komt het erop aan je bos te onderhouden. Ververs het water het liefst om de dag. Ontdek je na een tijdje verwelkte bloemen? Haal ze uit, zodat alle energie naar de nog fris en fruitige bloemen gaat. 

 

(lees verder onder de foto)

 

Extra voeding

Het gebeurt dat je bij je boeket een zakje bloemenvoeding krijgt. Net om de houdbaarheid te verlengen. Dat mengsel van verschillende zouten en suikers is een soort bacteriedodend middel. Geen zakje? Geen zorgen. Misschien kreeg je van je grootmoeder al de wijze tip om een scheutje limonade in je vaas te gieten. Of simpelweg een theelepeltje suiker. De suiker zorgt er immers voor dat de bloemen langer vers blijven. ‘t Helpt, echt waar!

 

Omgeving en omstandigheden

Boeketten vragen om licht, maar geen direct zonlicht. Net zoals ze niet graag bij een warmtebron staan. Zo drogen je bloemen snel uit. Geef je boeket een plaats ver weg van een fruitmand. Het fruit produceert ethyleengas en dat versnelt het bloeiproces van je bloemen.

 

(lees verder onder de foto van Boetiek Beausoir)

 

Voor de diehards

Ben je echt heel gemotiveerd? Plaats je boeket dan elke avond voor het slapengaan in een koelere ruimte. Wedden dat je er zo nóg langer van geniet? En nu is het tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Veel succes!

 

Bronnen: Een goed gesprek met onze specialisten, radio2.be (6/5/2020, Zo geniet je langer van je bloemen), groenvanbijons.be (Zo geniet je langer van een bos bloemen)

 

 

Geschreven door: Hanne Dewaele

Hanne Dewaele

Gepubliceerd op:
22/04/2021

Deel dit artikel