WAAROM KIEZEN VOOR SEIZOENSGROENTEN?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Ben jij stiekem iemand die het hele jaar door komkommers, courgettes of tomaten koopt? Het kan ook anders. Leven op het ritme van de seizoenen geeft groenten een extra dimensie. Maar eigenlijk aan alle voeding tout court. Ontdek hier waarom het zo belangrijk is om rekening te houden met de lokale seizoenen. Dat vers gekweekte groenten die je vindt op Lokaalmarkt lekkerder zijn, kun je al raden.  

 

Goed nieuws: de meeste Belgische groenten zijn gedurende een paar maanden in het jaar oogstbaar. Wil je een bepaalde groente toch het hele jaar door eten? Dan zijn ingevoerde groenten uit andere landen het resultaat.

 

De pandemie heeft een enorme impact op veel aspecten van ons leven, zo ook op onze voedingsgewoontes. Even geleden werden we lang gedwongen om onszelf meer thuis te voorzien van voeding. En denk maar aan de hernieuwde aandacht voor lokale voeding. Onze landbouwers en producenten voorzien ons van een ruim en gevarieerd aanbod voedingsmiddelen die passen binnen een gezond voedingspatroon. En ze houden bovendien rekening met de lokale seizoenen. Zo ook onze groentenboeren. En ze weten goed waarom.

 

(lees verder onder de foto)

 

Seizoensgroenten, lekkerder en groter aanbod

Uit een onderzoek aan de KU Leuven blijkt dat we seizoensgroenten lekkerder vinden. Heel logisch, aangezien onze boeren ze in ideale omstandigheden telen en ze niet vroeger geplukt moeten worden om nog een lange reis af te leggen. Het leuke is bovendien dat je veel nieuwe en andere soorten ontdekt. Groenten die in de klassieke distributiesystemen vaak wat vergeten zijn. Denk maar aan pastinaak of rammenas.  

Maar eerlijk, ze zijn ook gezonder. De voedingswaarde van bv. kolen in de winter geeft een extra portie vitaminen. En seizoensgroenten zijn zo goed als vrij van chemische bestrijdingsmiddelen. Plus, hoe meer je varieert in de soorten, hoe meer verschillende vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen je inneemt.

 

(lees verder onder de foto)

 

Seizoensgroenten, beter voor het milieu

Warm gestookte serres? Dat hebben seizoensgroenten niet nodig. Buiten het seizoen moeten telers de weersomstandigheden imiteren via verwarmde serres. Ze hebben genoeg aan natuurlijke warmte en zonlicht. Je verkleint ook je ecologische voetafdruk, want de groenten die je koopt op Lokaalmarkt hebben minder voedselkilometers afgelegd. De energie die in het vervoer wordt gestopt, is met andere woorden beperkt.

 

Voordelig voor de portemonnee

Maar nog een ander voordeel is de prijs. Als oplettende consument merk je op dat seizoensgroenten een stuk goedkoper zijn. Net omdat ze in die periode volop beschikbaar zijn. En tegelijk bewijs je de lokale boeren er een mooie dienst mee. Mooi toch?

 

Zomerklassiekers

Hieronder vind je een overzicht van alle zomergroenten, gesorteerd per maand.

 

Download onderstaande zomergroentenkalender hier als pdf-bestand. Handig om aan je koelkast te hangen als reminder.

 

Bronnen: Seizoenskalender Velt (2021), Voedingsinformatiecentrum nice-info.be

Geschreven door: Hanne Dewaele

Hanne Dewaele

Gepubliceerd op:
27/05/2021

Deel dit artikel