Vergeten groenten kleuren je bord

Vergeten groenten kleuren de winter

De mens een gewoontedier? Dat is zeker. Bloemkool, witlof, champignons, rodekool, savooikool … Allemaal winterse groenten die doorheen ons leven onze borden kleuren. Iets mis mee? Natuurlijk niet. Maar ze zijn meer voor de hand liggend dan groenten zoals aardpeer, schorseneren, pastinaak … Bij Lokaalmarkt zetten we die heerlijke vitavriendjes graag extra in de kijker. Want door buiten de supermarkt te shoppen, ontdek je dat het aanbod groenten groter is. Een ode aan de vergeten wintergroenten, want zij verdienen ook aandacht.

 

Dagelijkse winterkost vraagt om verse wintergroenten. Rechtstreeks van bij de boer, van op het veld of van aan de boom. Zo hebben we het graag bij Lokaalmarkt. Want hoe verser je ze gebruikt, hoe meer vitaminen je binnenspeelt. Denk je naast witloof en champignons in al z’n varianten ook meteen aan groene of rodekool als je het woord ‘wintergroenten’ hoort vallen? Cool. Op Lokaalmarkt vind je de beste in hun soort.

 

(lees verder onder de foto)

 

Maar wees eens eerlijk: de groenten op ons boodschappenlijstje zijn vaak groenten ‘die snel klaar zijn’, groenten die we kennen. Verval jij ook in dezelfde patronen? Je bent zeker niet alleen. Onbekend is onbemind, klinkt het. Maar vooral ook: groenten waarvan we niet weten hoe we ze moeten bereiden, kopen we niet.

 

Daarom een warme oproep om eens het volledige groentenaanbod op Lokaalmarkt te bestuderen. Ontdek nieuwe smaken en daag jezelf uit met lekkere bereidingen. Wij pikken er alvast enkele uit die bij de ene al bekender in de oren zal klinken dan bij de andere.

 

(lees verder onder de foto)

 

Er valt wat te rapen

Raapjes vallen het hele jaar te rapen. Maar smaken zo lekker in de winter in warme bereidingen. Als bijnaam hoor je vaak dat ze de ‘citroenen van het noorden’ zijn. Niet omwille van hun zure smaak, wel van hun even hoog vitamine-C-gehalte. Raapjes stoof je, kook je, stoom je, pureer je, frituur je … Ze smakelijk heerlijk zacht en passen bij veel gerechten.

 

Koolrabi

Wat smaakt gekookt als een bloemkool en rauw eerder als selder? Niemand? ‘t Is de koolrabi. De knol kan zowel wit, lichtgroen als paars van kleur zijn. De koolrabi is heel veelzijdig, maar tegelijk wel gevoelig. Spring er dus liefdevol mee om. Rauw kan je ‘m zeker opeten, maar smoor, vul, frituur of kook ‘m gerust ook. ’t Kan allemaal!

 

(lees verder onder de foto)

 

Aardige peren

Wist je dat de aardpeer familie is van de zonnebloem? Aardpeer is zoet. De smaakt lijkt een beetje op die van artisjok. En het leuke: de aardpeer is super veelzijdig. Eet hem gerust rauw. Koken of bakken kan. Maar ook in de wok of gefrituurd als chips smaken ze heerlijk. Tip: op zoek naar een aardappelpuree met net dat ietsje meer? Voeg eens wat aardpeer toe.

 

Pastinaak vol smaak

Een echte wintergroente, toch? Als je ‘m vergelijkt met de wortel, dan kan je zeggen dat ie wat zoeter is en tegelijk zachter van structuur. Heerlijk in soep, maar ook in stoofpotjes. De verrassende smaak vergeet je niet snel.

 

(lees verder onder de foto)

 

Boerenkool

De kool die in opmars is, is ongetwijfeld boerenkool. Je vindt ze tegenwoordig vaak terug in smoothies of hippe salades. Verwar ze niet met groene kool of savooikool die een echte knolvorm heeft (zie foto). Bereiden kan op ontelbaar veel manieren. Maar één ding is zeker: boerenkool is heerlijk bij hartige ingrediënten, zoals spek of worst.

 

(lees verder onder de foto)

 

Schorseneren

Als je ze ziet liggen, zien ze er misschien niet zo appetijtelijk uit, maar vergis je niet: achter hun zwarte schil ligt een heerlijke witte wortel. De smaak doet wat denken aan asperges en daarom beschouwen velen ze als winterasperges. Als je de schorseneren kookt, dan zijn ze makkelijker te schillen. Misschien proefde je ooit al schorseneren in witte saus? Heer-lijk.

 

't Is zwart en rijmt op ananas

Inderdaad, de rammenas. De pittige smaak kan je verklaren omdat de rammenas verwant is aan de radijs. Net zoals de radijs eet je de rammenas rauw. Maar voeg het gerust eens toe aan je stoofpotje. PS: Lekker met een teentje look.

 

Honger gekregen? Zin om erin te vliegen met al dat lekkers? Doen. Nood aan extra inspiratie? Vraag dan zeker raad bij de groenteboer, verkoper/verkoopster op jouw markt. Zij weten ongetwijfeld wel raad. 

 

Bronnen: lekkervanbijons.be, nice-info.be 

Geschreven door: Hanne Dewaele

Hanne Dewaele

Gepubliceerd op:
02/11/2021

Deel dit artikel