uitpakken met lokale, ambachtelijke kazen

Say cheese: zo pak je uit met lokale kazen

Voor wie graag een snee ambachtelijke kaas op de boterham legt. Voor wie ervan houdt om van tijd tot tijd een kaasavond te organiseren met een verrukkelijke mix van geiten-, schapen- en koeienkaas. Voor wie meent dat een aperitiefmoment of een dessert pas geslaagd is als er kaas aan te pas komt. Of kort gezegd: voor de kaasliefhebber. Op Lokaalmarkt vind je je ding bij mensen die hun vak kennen. En als je dan nog eens onze tips toepast, pak je als een echte kaaspro uit met je lokale, ambachtelijke kazen.

 

Alles begint bij kwalitatieve kaas

Op onze markt loop je echte kaasliefhebbers tegen het lijf. Mensen die bewust kopen bij onze boeren en producenten die 1. hun métier kennen en 2. Kwalitatieve, heerlijke kazen aanbieden. De basis van een goede kaas begint uiteraard bij de melk. En lekkere melk verkrijg je door dieren die goed worden verzorgd. Dieren die zich goed voelen, een goeie samenstelling van voeding binnenkrijgen, produceren goede melk. En wees maar zeker dat dat zich uit in de smaak van je kaas.

 

(lees verder onder de foto)

 

Praktisch aan de slag met je kaasplank

  • Zes verschillende kazen zijn voldoende om een uitgebreid smaakpalet aan te bieden. Als je kaas als hoofdgerecht serveert, reken je het beste 200 g per persoon. 
  • Vandaag is brood: geen kaasplank zonder brood. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in balans. Varieer met broden. Wist je dat rozijnenbrood perfect samengaat met een blauweschimmelkaas?
  • Hoeveel kaas? Kaas als hoofdgerecht? Dan reken je best 200 g per persoon.
  • Plaats vlagjes met namen van de kazen; dat is al een gespreksonderwerp op zich.
  • Wat je standaard op een kaasplank terugvindt, zijn noten en druiven. Maar er is meer dan dat. Probeer ook eens andere groenten fruit: ze zijn heerlijk verfrissend. Zoals lokale peertjes of appeltjes of zelfs tomaten of radijzen. Maar ook confituren passen perfect bij kazen.

(lees verder onder de foto)

 

Je kaas serveren als een pro

Tijd om je kaasplank te serveren. Als je gasten aan tafel schuiven, haal je toch gewoon je kaas uit de frigo, dresseer je je plank en zet je ze rechtstreeks op tafel? Ai, een veelgemaakte fout. Beter is om de kaas even op adem te laten komen. En vooral op kamertemperatuur. Net zoals een wijn moet ook een kaas ‘chambreren’. Hiervoor reken je het best minimaal een halfuur. Dan pas komen de smaken tot hun recht.   

 

(lees verder onder de foto)

 

Het jasje van je kaas is belangrijker dan je denkt

Nog wat restjes ambachtelijke kaas over na een gezellige kaasavond? Je zal niemand horen klagen … Maar om van de smaken te blijven genieten, moet je ze goed verpakken. Bovendien nemen zuivelproducten met plezier de geurtjes van de frigo over. De originele verpakking van je lokale kaas per ongeluk weggegooid? Jammer, want daar voelt kaas zich het beste in.

 

Als je bakpapier in huis hebt, komt dat op hetzelfde neer. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt schimmelvorming. Door aluminium- of huishoudfolie te gebruiken, kan de kaas onmogelijk ademen. En aangezien kaas een levend product is.

 

(lees verder onder de foto)

 

Kaas houdt niet van extreme koude

Kaas bewaar je het best op een temperatuur van 7 à 10 graden. Vaak lees je dat je kaas het beste onderaan in de groentebak bewaart, maar vaak lopen de temperaturen daar lager op dan vanboven. Het is dus een kwestie van het juiste plekje te vinden.

 

Te koude temperaturen zorgen ervoor dat je kaas uitdroogt. Het resultaat: het rijpingsproces wordt afgeremd. Meet dus de ideale temperatuur en je kaas is je – tot ie op is – dankbaar. Uitzonderingen op de regel zijn blauwschimmelkaas en gerijpte kaas: bewaar die op een iets lagere temperatuur.

 

(lees verder onder de foto)

 

Met deze tips kom je al een heel eind ver. Maar het grote voordeel van te kopen bij Lokaalmarkt is dat je koopt bij echte kenners. Die luxe heb je in een supermarkt niet. Vraag dus rechtstreeks raad aan de producent wat goed samengaat bij hun kaas, hoe je ze het beste bewaart …

 

Bronnen: dekaasconnaisseur.be, lekkervanbijons.be/kaas, nice-info.be/voedingsmiddelen/melk-en-melkproducten/kaas

 

 

Geschreven door: Hanne Dewaele

Hanne Dewaele

Gepubliceerd op:
06/12/2021

Deel dit artikel