Goed vlees? Da's lokaal vlees

Nice to meat you op Lokaalmarkt

Laat ons eerlijk zijn: wij Belgen zijn gek op vlees. Het assortiment dat je vindt in de winkel is uitgebreid. En de hoogtes en laagtes in kwaliteit zijn dat ook. Wat wel zeker is: bij Lokaalmarkt koop je vers, kwalitatief vlees van dieren die een goed leven hebben geleid. Vlees past perfect binnen een gezond voedingspatroon, met de juiste aanpak. Wij stillen je honger naar info over vlees door enkele hamvragen te beantwoorden.  

 

(lees verder onder de foto)

 

Beginnen doen we bij het begin met een keurige omschrijving van vlees. Want als je vlees opzoekt op vandale.be lees je ‘vlees (het; o; meervoud: vlezen) - spiermassa van mensen en dieren’. En wij zoomen in op dat laatste. Als we spreken over dierenvlees dan hebben we het over het spierweefsel van gewervelde dieren. Daarmee bedoelen we zoogdieren die gekweekt zijn voor consumptie. Vlees is een geheel van spierweefsel, vetweefsel, bindweefsel en vocht.

 

Welke groepen vlees onderscheid je?

Vlees kun je onderverdelen in rood, wit en onbewerkt vlees:

  • Rood vlees is het spierweefsel van dieren zoals varkens, runderen, geiten, herten …
  • Kippen, kalkoenen, fazanten en kwartels zijn wit vlees. Die soort is rijk aan brede vezels.
  • Als laatste groep is er het bewerkt vlees: dat is rood of wit vlees dat bewerkt is door te zouten, roken, fermenteren of drogen. Of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen.

(lees verder onder de foto)

 

Wat is mager vlees en vet vlees?

Het is een feit dat het vetgehalte van vlees sterk verschilt. Daarom de tip om een lekkere worst of gebakken spek af te wisselen met een varkenshaasje of een biefstuk.

 

Vlees dat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees bevat is mager. Voorbeelden hiervan zijn rundsstoofvlees, varkenskoteletten, kalkoen- of kippenborst. Wist je dat struisvogelsteak ook heel mager is? Mager vlees bevat eerder enkelvoudig onverzadigde (gezonde) vetzuren dan verzadigde.

 

(lees verder onder de foto)

 

Onder vet vlees verstaan we vlees dat meer dan 20 gram vet per 100 gram bevat. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld gehakt, lamsvlees en ganzenlever. Daarom een boodschap aan de echte Bourgondiërs onder ons: je eet dit best met mate, maar als je het doet; geniet er dan dubbel en dik van.

 

Vlees past binnen een gezond eetpatroon. Hoe precies?

Vlees bevat een overloed aan eiwitten, vitamines (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Orgaanvlees zoals lever is rijk aan vitamine A. Vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet. In vleesbereidingen en in charcuterie zit vaak veel zout.

 

(lees verder onder de foto)

 

Vlees bevat met andere woorden essentiële voedingsstoffen. Maar variëren is belangrijk. Wissel het af met vis, eieren en plantaardige vervangers zoals peulvruchten die je koopt op onze wekelijkse versmarkt en je hebt een doelgerichte voedingsstoffeninname als resultaat.

 

(lees verder onder de foto)

 

Hoe vaak eet je dan het best vlees?

Dagelijks vlees eten kan, maar beperk je dan tot één maaltijd per dag. Dat betekent dat je het ofwel eet bij een warme maaltijd ofwel als broodbeleg. En over dat laatste geven we nog als tip: eet boterhammen met beleg, geen beleg met boterhammen.

 

Leuk weetje: als je één keer per week geen vlees eet heeft dat al een aanzienlijke impact op het milieu. Om het even in cijfers uit te drukken: als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water.

 

(lees verder onder de foto)

 

Waarom kiezen voor vlees van bij Lokaalmarkt?

Kies voor vlees van kwaliteit, voor ‘goed vlees', voor vlees van bij ons. Vlees waarmee je de lokale boeren, slagers steunt. Van dieren die met respect behandeld zijn en een goed leven hebben gehad.

 

Ben je iemand die maar heel sporadisch een stukje binnenspeelt? Een reden te meer om dan te kiezen voor goed vlees. Waarvan de voedselkilometers tot een minimum beperkt zijn. De weg van boer tot bord is bij Lokaalmarkt kort.

 

Bronnen: gezondleven.be, lekkervanbijons.be, deeleenkoe.be

Geschreven door: Hanne Dewaele

Hanne Dewaele

Gepubliceerd op:
27/09/2021

Deel dit artikel