Mei plasticvrij: zo willen we nòg beter doen

Mei plasticvrij

In mei legt elke vogel een ei. Maar sinds kort is mei ook de maand waarin plastic bovenaan de agenda staat. Een mooie gelegenheid om het thema ook op onze markt aan te kaarten. En om verdere actie te ondernemen.

 

Sinds de start van Lokaalmarkt hebben verschillende klanten ons op de plastic zakjes op de markt aangesproken. Ook in onze jaarlijkse tevredenheidsenquêtes is het thema al meermaals aangekaart. Kunnen we de plastic zakjes niet gewoon afschaffen?

 

Bij Lokaalmarkt lopen we voorop als het gaat over zorg dragen voor het milieu. We verwachten van onze boeren dat ze zo milieubewust mogelijk werken. Door lokaal te kopen, sparen we samen ook heel wat voedselkilometers en op die manier dus ook heel wat uitlaatgassen uit.

 

Zorg dragen voor het milieu, betekent ook dat we het gebruik van plastic zo veel mogelijk beperken.

 

Op dat vlak doen we vandaag al heel wat inspanningen. Op Lokaalmarkt vind je geen omverpakking – verpakking van producten die al verpakt zijn. Onze groenten en fruit liggen ‘los’ in de bakken. Ook vleeswaren op jouw markt zitten (meestal) niet in een harde plastic. En op elke markt vind je een kast met servies. Die vervangen plastic borden en bestek.

 

Anders gezegd: als je op Lokaalmarkt je boodschappen doet, spaar je sowieso al heel wat plastic uit.

 

Een stuk van de oplossing ligt ook bij jou, onze klant. Door een herbruikbare tas van thuis mee te nemen, help je mee het probleem aan te pakken. Vanuit die filosofie hebben we ook stevige draagtassen van Lokaalmarkt uit ecojute laten maken. Je kan die op elke markt kopen voor 5 euro en bent er een leven lang goed mee.

 

Tegelijk doen we samen met onze boeren en producenten graag een extra inspanning. Want vanaf juni schakelen we alle plastic zakjes over op ‘bioplastic’ zakjes.

 

De bioplastic zakjes op onze markt zijn in de eerste plaats biogebaseerd. Dat betekent dat ze van natuurlijke, meestal plantaardige grondstoffen komen. Omdat men elk jaar opnieuw planten kan planten en oogsten, wordt zo’n materiaal ook ‘hernieuwbaar’ genoemd. De term verwijst dus naar de bron en niet naar wat er gebeurt met een product op het einde van de levenscyclus.

 

Tegelijk zijn onze zakjes ook 100 % thuis composteerbaar - ze hebben het logo 'OK compost HOME'. Dat betekent dat micro-organismen (bacteriën, schimmels, kleine insecten) er zich mee voeden. Het restproduct is - naast water - biomassa die humus of compost wordt genoemd. 

 

Alleen bioplastics die beide eigenschappen (biogebaseerd én home compost ok) combineren, zijn dus een alternatief voor het plasticprobleem.

 

Uiteraard zijn geen zakjes nog altijd beter dan bioplastics zakjes. Daarom blijven we jou ook in de toekomst vragen om zelf zoveel mogelijk zakjes van thuis mee te brengen en zakjes op de markt links te laten liggen.

 

Op die manier werken we samen met jou naar een markt met nog minder plastic. En zo dragen we allemaal een steentje bij aan de zorg voor het milieu. 

Geschreven door: Karel Deknudt

Karel Deknudt

Gepubliceerd op:
29/04/2019

Deel dit artikel