Lokaalmarkt is tegelijk Lokaal én Korte Keten

Lokaalmarkt is tegelijk Lokaal én Korte Keten

Lokale producten

Bijna alle producten die je op Lokaalmarkt vindt, zijn lokaal gekweekt, geteeld of ambachtelijk vervaardigd. Zo weinig mogelijk voedselkilometers. Dat is en blijft ons uitgangspunt. Tegelijk merken we uit klantenbevragingen dat onze klanten graag een nog ruimer aanbod hebben, al betekent dat soms minder lokaal. Daarom laten we in de marge toe dat onze producenten hun aanbod aanvullen met producten van wat verder. Vis uit de Noordzee wordt bijvoorbeeld aangevuld met zalm.

 

Wij geloven dat door het lokale aanbod een klein beetje uit te breiden, we meer mensen kunnen bereiken en meer mensen betekent ook meer verkoop van lokale producten, en dat is uiteindelijk waar we het voor doen. Om je idealen te bereiken, moet je ze soms een klein beetje loslaten. We hebben met onze producenten afgesproken dat ze hun aanbod mogen uitbreiden, zolang het in de marge is en niet verder dan uit Europa. Concreet zal de lokale fruitboer naast z’n eigen aanbod bijvoorbeeld citrusfruit kunnen aanbieden.

 

Zo weinig mogelijk tussenschakels

De term "korte keten" is een duurzaam afzetsysteem waarbij een rechtstreekse relatie bestaat tussen de producent en de consument. Bij Lokaalmarkt betekent dit concreet producten die de standhouder zelf gekweekt, geteeld of ambachtelijk gemaakt heeft. Of die hij van een collega-producent gekocht heeft. Het is geen korte keten meer als een product van de veiling of van de groothandel komt. Maar toch vind je hier en daar producten die van de veiling of groothandel komen. De groenteboer slaagt er bijvoorbeeld in om het overgrote deel zelf te telen of aan te kopen van collega’s, maar zal hier en daar aanvullen met groenten van de veiling. Uiteraard in de meeste gevallen afkomstig van Belgische telers.

 

90% Lokaal én Korte Keten

Als we kijken naar alle categorieën, namelijk brood, champignons, drank, fruit, groenten, vis, vlees, zuivel en andere kunnen we spreken van een mooi rapport. Zo is ongeveer 10 % van ons aanbod niet-lokaal of niet afkomstig uit de korte keten. Dat wil zeggen dat 90 % dat wél is. En dat maakt ons écht uniek!

Geef toe: er gaat niets boven verse melk, groenten rechtstreeks van het veld, een wijntje geteeld in de streek, een glas versgeperst appelsap of een vers versneden biefstuk. Lokale top producten waar een verhaal achter zit. En die vind je nergens in dergelijke mate als bij Lokaalmarkt. Ook in 2021. Lekker, leuk, lokaal. Dat is waar het bij ons om draait. Tot binnenkort?

Geschreven door: Sjarel Buysschaert

Sjarel Buysschaert

Gepubliceerd op:
18/01/2021

Deel dit artikel