Het proces van de appel

Het proces van de appel: van boom tot pluk

Week na week vind je op Lokaalmarkt appels en/of peren van de beste kwaliteit. Het hele jaar door. En daar staan we als consument eigenlijk niet bij stil. Want hoeveel ken je eigenlijk over ‘de appel’? Dat appelkwekers hun appels in het najaar oogsten, wist je misschien al. Maar ken je eigenlijk het hele proces van dit geliefde stukje fruit? Het algemene proces van de keuze van de boom tot de pluk en de bewaring in beeld, na een goed gesprek met Suzy van Fruithoeve 't Beurtegoed.

 

Eén ding staat vast: appelen en peren kweken brengt veel planning met zich mee. Als fruitkweker denk je op lange termijn. Het duurt immers heel lang vooraleer je de investering van de bomen terugverdient. We schetsen voor jou het algemene proces.

 

(lees verder onder de foto)

 

Bomen van bij de boomkweker tot bij de appelkweker

 

Om te beginnen is het onderscheid tussen de boomkweker en de appelkweker belangrijk. De boomkweker kweekt – ra ra ra – de bomen. Elke kweker heeft z’n eigen rassen en onderrassen. De appelkweker bestelt vaak tot duizenden bomen bij de boomkweker. Die laatstgenoemde draagt twee jaar zorg voor de bomen, tot ze groot genoeg zijn om te verplanten.

 

Maar waarmee houdt de appelkweker dan rekening als hij z’n bomen bestelt? Met drie zaken: met de vruchtbaarheid van het perceel, de grootte van het perceel en met het type plantsysteem dat hij/zij inzet. Eenmaal die info inzichtelijk is, beslist de appelkweker welke boomsoort en welke onderstam hij/zij zal bestellen.

 

Praktisch voorbeeld: in 2021 beslis je als appelboer welke boomsoort je wilt en dat geef je door aan de boomkweker. Pas in 2023 kun je jouw bestelde bomen verplanten. Maar op dat moment hangen er natuurlijk nog geen appels aan de bomen. Voor appelbomen duurt het nog zo’n drie jaar vooraleer ze in productie zitten. Voor perenbomen is dat gemiddeld vijf jaar. Met andere woorden: in 2026 heb je je eerste oogst appelen en in 2028 je peren. Of hoe geduld een schone deugd is. Nog leuke weetjes: een appelboom gaat ongeveer vijftien jaar mee, terwijl een perenboom zo’n 20 à 25 jaar wordt.

 

(lees verder onder de foto)

 

Bestuiving noodzakelijk om appels te verkrijgen aan de boom

 

Vanaf het voorjaar is het tijd voor de bloei. Dat is ook de periode van de bestuiving. Geen bestuiving? Geen appels. Heel cruciaal dus. Op dat moment is het bovendien belangrijk dat het warm genoeg is, zodat de bijen op de knoppen afkomen. Na de bloei is het vooral belangrijk dat de boom vrij blijft van schimmels. In onze streek durft het wel eens warm en vochtig te zijn, waardoor die toch de kop opsteken. Maar daarvoor bestaat er gelukkig gewasbescherming. Die is onderhevig aan heel strenge eisen en moeten door de appelboer strikt vastgelegd worden in het logboek.  

 

(lees verder onder de foto)

 

Enkele appelkwekers werken met een puntensysteem om zo weinig mogelijk te moeten ingrijpen met gewasbeschermingsmiddelen. Hierbij houden ze rekening met alle klimatologische factoren. Als de punten onder een bepaald aantal blijven, grijpen ze niet in en geven ze de natuur de kans om zich te herstellen. Maar soms kan het niet anders. Om te voorkomen dat de boom zichzelf ruïneert. Want als je terugdenkt aan het vijfjarige proces vooraleer er een nieuwe appelboom staat … Die manier van landbouw wordt ook wel geïntegreerde landbouw genoemd. Hierbij denk je als boer na over elke stap die je wilt ondernemen.

 

Wist je dat … de klimaatimpact een steeds belangrijke factor is bij het kweken van appels en peren. Door bv. de droogte geraken sommige bomen in stress. Het enige wat ze op dat moment willen, is overleven. Daarom laten ze vroegtijdig hun vruchten vallen om zelf te kunnen overleven.

 

De pluk is in zicht

 

Tijdens de volgende fase groeien de appels tot aan de pluk. En dan … is de pluk plots in zicht. De appels worden in grote boxen ofwel paloxen verzameld. Het moment van plukken hangt af van de appelsoort. Er zijn vroege soorten en late soorten appels. Sommigen kiezen bv. enkel voor vroege soorten en plukken drie weken, anderen kiezen een resem aan soorten en plukken drie maanden lang.

 

(lees verder onder de foto)

 

Hoe het komt dat je een heel jaar lang appels kunt smullen

 

De appels die je nu eet, zijn eigenlijk vorig jaar in september geplukt. Hoe kunnen die dan zo lang goed blijven, hoor ik je denken? Wel, de appels worden in luchtdichte koelcellen geplaatst, waar elke parameter in de ruimte gecontroleerd wordt. Hier is er weinig tot geen zuurstof aanwezig. Men spreekt hier van ULO-bewaring. Die staat voor Ultra Low Oxygen-bewaring. Hierdoor zorg je ervoor dat de rijping van de appels en peren stilvalt. De deur van deze luchtdichte bewaarcellen wordt vergrendeld. Pas wanneer de kweker de appels of peren nodig heeft, gaat de deur open. Pas op: deze procedure is niet haalbaar met elke appelsoort.

 

(lees verder onder de foto)

 

Verzorging na de pluk

 

In de periode na de pluk naar het einde van het jaar toe houdt de appelkweker de bomen nauwgezet in de gaten. Wanneer de bomen hun bladeren verliezen, ontstaan er kleine wondjes. Via die wondjes kunnen de bomen infecties oplopen. En die wondjes moeten van tijd tot tijd beschermd worden met gewasbescherming, zodat de boom geen infecties opdoet. En zo is de cirkel rond en begint het proces van vooraf aan.

 

Met al die informatie in je achterhoofd zul je vanaf nu extra genieten van jouw appeltje voor de dorst, niet!?

 

Nog een wist-je-datje. Peren mag je in één keer plukken, maar bij de appelen mag je enkel de rode plukken. De rode kleur is een weerspiegeling van het suikergehalte. Dat gehalte wordt getest om te weten of de appel rijp is en voldoende op smaak.

 

Bronnen: een goed gesprek met Suzy van Fruithoeve 't Beurtegoed

Geschreven door: Hanne Dewaele

Hanne Dewaele

Gepubliceerd op:
20/07/2021

Deel dit artikel