Zet eens vaker lokale vis op het menu

Daarom zet je best vaker lokale vis op het menu

Of rog smaakt naar nog? Zeker, want deze vis is verkozen tot Vis van het jaar. Net zoals je op Lokaalmarkt onder andere lokale groenten en fruit vindt, koop je er ook seizoensgebonden, lokale vis. ‘Hoezo lokaal?’, horen we je denken. Want wanneer is vis lokaal te noemen? En waarom zou je kiezen voor seizoensgebonden vis? Lees er hier alles over.

 

Staat er wekelijks wel eens pladijs, zeetong, rog, hondshaai, wijting, grijze garnalen, makreel … of een andere vissoort op het menu? Goed bezig. Koop je jouw vis bij onze visboer van Lokaalmarkt? Nog beter. Het past niet alleen binnen een gezonde levensstijl. Je kiest vooral voor lokale vis, voor vis van bij ons. En dat zijn vis of schaal- en schelpdieren die onze Belgische vissersvloot vangt in de zee of in België gekweekte vis of schaal- en schelpdieren.

 

(lees verder onder de foto)

 

De rog verkozen tot Vis van het jaar 2021

Het Vlaamse Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) zet dit jaar de rog in de kijker als vis van het jaar. Elk jaar plaatsen ze een andere vis in de schijnwerpers. Zo illustreren ze de diversiteit van de vangst van onze vissersvloten. “Rog vervolledigt de top drie van meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse vissershavens. Alleen de alom bekende vissoorten tong en schol moet hij laten voorgaan”, vertelt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits. Of de rog een toegankelijke vis is? Jazeker, je hoeft er niet veel mee te doen om ze overheerlijk te laten smaken: even bakken of pocheren volstaat al.

 

(lees verder onder de foto)

 

 

Vis van bij ons met een beperkte ecologische impact en goed voor de lokale economie

Kiezen voor rog of voor andere lokale vis is goed voor de lokale economie. Je steunt er immers de kleine groep vissers mee die de visserij met de paplepel hebben ingekregen. En of het dus echte vakmensen zijn. Om een idee te geven: eind 2020 bestond de professionele Belgische zeevisserijvloot uit 64 vaartuigen. Dat is een halvering ten opzichte van 2000, waarbij de vloot nog 127 vaartuigen telden. En je steunt er natuurlijk ook de visboer mee, die de vis op de veiling inkoopt en met liefde voor je bereidt en verkoopt op onze markten.

 

(lees verder onder de foto)

 

Bovendien verduurzaamt de visserij. Al jaren proberen ze de impact zo beperkt mogelijk te houden. Zo zijn de voedselkilometers die de vis aflegt beperkt. De vangstgebieden van onze vissers liggen op een vrij beperkte afstand van België. Het resultaat: je eet verse vis, want de vis ligt sneller op je bord. En wees maar zeker: dat proef je. Daarenboven zijn de vissers onderhevig aan quota en strenge regels om zo weinig mogelijk schade aan de zeebodem en de omgeving toe te brengen. De ecologische impact blijft zo klein mogelijk.  

 

Het initiatief ‘visserij verduurzaamt’

Ken je het initiatief ‘visserij verduurzaamt’? Wel, meestal verkopen Belgische vissers hun visvangt via de veiling. Sinds 2018 worden de vele inspanningen die ze leveren zichtbaar gemaakt op de veilingklok. Op de klok kunnen viskopers nu zien wat de vissers doen. Zo brengen ze de ecologische, economische en sociale duurzaamheid in beeld. Dit initiatief heet ‘visserij verduurzaamt’.

 

(lees verder onder de foto)

 

Kies voor seizoensgebonden vis

Hoe kan je nog meer je steentje bijdragen? Om de ecologische impact nog meer te beperken, kies je het best voor vis van het seizoen en voor niet-bedreigde vissoorten. Want net zoals groenten en fruit is vis ook op z’n best in het juiste seizoen. En dat is ook beter voor je portemonnee. De seizoenskalender houdt zowel rekening met de aanvoer in onze Vlaamse veilingen als met het paaiseizoen van de vissen.

 

De kalender opgemaakt door Lekker van bij ons vind je hier: https://www.lekkervanbijons.be/sites/default/files/uploads/nl_viskalender.pdf.

 

(lees verder onder de foto)

 

Jouw vishandelaar weet raad

Wil je weten waar jouw vis precies vandaan komt? Heb je vragen over de bereiding van de vis? Wil je weten welke vis je nu het best koopt? … Vraag het dan eens na bij jouw vishandelaar op Lokaalmarkt.

 

Bronnen: statistiekvlaanderen.be, lekkervanbijons.be/vis/vis-van-bij-ons, nice-info.be, focus-wtv.be/nieuws/de-rog-vis-van-het-jaar

Geschreven door: Hanne Dewaele

Hanne Dewaele

Gepubliceerd op:
26/08/2021

Deel dit artikel